Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μυοσίτιδα

μυοσίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή των μυών. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυοσίτιδας, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μόλυνσης, τραυματισμού, φαρμάκων ή αυτοάνοσων ασθενειών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μυοσίτιδα, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού, των συμπτωμάτων, των θεραπειών και των προοπτικών.

Ορισμός

Η μυοσίτιδα είναι μια ομάδα συνθηκών που μοιράζονται το κοινό χαρακτηριστικό της χρόνιας φλεγμονής των μυών, με αποτέλεσμα την αδυναμία και τη βλάβη των μυών.

Τύποι

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυοσίτιδας, ως εξής:

πολυμυοσίτιδα

Η πολυμυοσίτιδα (PM) είναι μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει Οι εγγύς, ή ο πυρήνας, οι μύες, όπως η πλάτη, οι γοφοί και ο λαιμός.

Αυτή η μυϊκή αδυναμία μπορεί να εμφανιστεί σε λίγες μέρες ή να γίνει εμφανές για αρκετούς μήνες.

Τα άτομα με PM συχνά έχουν άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

PM επηρεάζει λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δερματοτομώση

Δερματοτομώλη (DM) επηρεάζει επίσης τους εγγύς μύες. Ωστόσο, το DM προκαλεί επίσης εξανθήματα δέρματος και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα.

Το DM είναι μια άλλη σπάνια κατάσταση που επηρεάζει λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δερματομυοσίτιδα.

νεανική μυοσίτιδα

Η νεανική μυοσίτιδα (JM) επηρεάζει τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η κατάσταση περιλαμβάνει νεανική πολυμυοσίτιδα (JPM) και νεανική δερματομυοσίτιδα (JDM).

JPM προκαλεί φλεγμονή στους μύες, ενώ η JDM έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία. Οι γιατροί διαγνώσουν περίπου 1.000 παιδιά με JM κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

ανοσοποιημένη νεκρωτική μυοσίτιδα

ανοσοποιημένη νεκρωτική μυοσίτιδα (IMNM) είναι επίσης γνωστή ως νεκροτομική αυτοάνοση μυοπάθεια. Έχει παρόμοια συμπτώματα με PM, αλλά το IMNM προκαλεί νέκρωση ή θάνατο των μυών.

Η νέκρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μυϊκή αδυναμία και στις δύο πλευρές του σώματος. Εκτιμάται ότι 6.300 άτομα στις Η.Π.Α. έχουν αυτό το είδος μυοσίτιδας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία του IMNM μπορεί να οφείλεται στη χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως στατίνες.

μυοσίτιδα συμπερίληψης

Η μυοσίτιδα του σώματος (IBM) προκαλεί προοδευτική μυϊκή ατροφία και αδυναμία που μπορεί να επηρεάσει τη μία πλευρά του σώματος περισσότερο από το άλλο.

Η IBM επηρεάζει συνήθως ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Η IBM επηρεάζει περίπου 30.000 άτομα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη σε συνδυασμό. Η μολυσματική μυοσίτιδα

μολυσματική μυοσίτιδα (IM) είναι μια μορφή μυοσίτιδας που είναι αποτέλεσμα βακτηριακών, μυκητιακών, παρασιτικών ή ιικών παραγόντων.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτός ο τύπος μυοσίτιδας επηρέασε μόνο τις τροπικές χώρες, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι επηρεάζει επίσης τους ανθρώπους σε άλλες χώρες.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί μυοσίτιδα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ιών
  • Βακτήρια
  • Ακτινοβολία UV
  • Το κάπνισμα
  • Συμπληρώματα διατροφής
  • Έκθεση σε σκόνη, φυσικό αέριο ή αναθυμιάσεις

Οι συνθήκες τους βελτιώνονται μετά την αποφυγή αυτών των παραγόντων κινδύνου και επιδεινώνονται ή επαναλαμβάνονται μετά από επανεξέταση.

Η ίδια μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα συγκεκριμένων τύπων μυοσίτιδας.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυοσίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο:

πολυμυοσίτιδα και νεανική πολυμυοσίτιδα και τα συμπτώματα JPM μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία κατάποσης ή δυσφασία
  • Δυσκολία μιλώντας
  • /li
  • Η αρρυθμία καρδιάς

δερματομυοσίτιδα και νεανική δερματομυοσίτιδα

Εκτός από τη φλεγμονή και την αδυναμία των μυών, τα συμπτώματα DM και JDM μπορεί ul>

  • Κόκκινα ή ιώδη χτυπήματα που ονομάζονται gottron papules στο εξωτερικό των χεριών και των δακτύλων
  • Οίδημα γύρω από τα μάτια
  • Μωβ-κόκκινα εξανθήματα Li
  • Ερυθρότητα γύρω από τις αποθέσεις ασβεστίου κάτω από το δέρμα
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει ένα Δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου-κατάλληλη για την ηλικία για να αποκλείσει έναν υποκείμενο καρκίνο.

    ανοσοποιητική νεκρωτική μυοσίτιδα

    Το IMNM έχει παρόμοια συμπτώματα με το PM. Ωστόσο, αυτός ο τύπος μυοσίτιδας εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα και με πιο σοβαρά συμπτώματα.

    Οι δυσκολίες κατάποσης μπορούν επίσης να συμβούν με το IMNM.

    μυοσίτιδα συμπερίληψης

    Σε αντίθεση με άλλες μορφές μυοσίτιδας, η IBM δεν επηρεάζει ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του σώματος. Οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν μυϊκή αδυναμία σε ένα μόνο πόδι ή χέρι.

    IBM διαρκεί περισσότερο χρόνο για να προχωρήσει από άλλες μορφές μυοσίτιδας, αλλά η ατροφία των μυών, ή η σπατάλη, είναι χειρότερη με αυτό το είδος μυοσίτιδας από άλλους.

    Άλλα συμπτώματα της IBM μπορούν να συμπεριλάβουν:

    • Πρόβλημα κατάποσης
    • Μείωση της αντανακλαστικής απόκρισης

    μολυσματική μυοσίτιδα

    Εκτός από τη φλεγμονή και την αδυναμία των μυών, τα συμπτώματα του IM μπορεί να περιλαμβάνουν:

      /li>

    Διάγνωση

    Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει μια σειρά δοκιμών για να καθορίσει εάν ένα άτομο έχει μυοσίτιδα. Αυτές οι δοκιμές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διάγνωση του τύπου μυοσίτιδας μπορεί να συμβεί.

    Οι δοκιμές θα διερευνούν συνήθως το επίπεδο των ενζύμων, όπως η κινάση κρεατίνης ορού. Μπορούν επίσης να αναζητήσουν αντισώματα, όπως ειδικά αντισώματα μυοσίτιδας, που υπάρχουν στο σώμα.

    Οι γιατροί χρησιμοποιούν μερικές φορές σαρώσεις MRI επίσης.

    Ωστόσο, μια βιοψία μυών παραμένει το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση μυοσίτιδας.

    θεραπεία

    Η θεραπεία για την μυοσίτιδα κέντρα σε φάρμακα, αλλά μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το είδος της νόσου διαγνώσεις γιατρού.

    Κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

    Η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας για τους περισσότερους τύπους μυοσίτιδας είναι τα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά μαζί.

    Τα πιο κοινά κορτικοστεροειδή για μυοσίτιδα είναι πρεδνιζόνη και δεξαμεθαζόνη.

    Τα πιο δημοφιλή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι η μεθοτρεξάτη, η αζαθειοπρίνη και η μυκοφαινολική μοφιτίλη.

    Ένα βιολογικό φάρμακο, rituximab, μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.

    θεραπεία για μυοσίτιδα του σώματος ένταξης

    IBM είναι συχνά ανθεκτική στα κορτικοστεροειδή και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Μια θεραπεία που ονομάζεται alemtuzumab μπορεί να είναι αποτελεσματική.

    Το alemtuzumab είναι ένα αντίσωμα που επιβραδύνει την IBM και βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη.

    θεραπεία για μολυσματική μυοσίτιδα

    Η θεραπεία im εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν καλά στα από του στόματος αντιβιοτικά, όπως η κλοξακιλίνη. Άλλοι μπορεί να χρειαστούν ενδοφλέβια αντιβιοτικά και δευτερογενή θεραπεία, όπως αποσπάσματα.

    Εάν ένα άτομο δεν λαμβάνει θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σήψη.

    Άλλες επιλογές θεραπείας

    Για να αποφευχθεί η ατροφία των μυών και να διατηρήσουν τους μυς ισχυρούς και ευέλικτους, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει γιόγκα, άσκηση, τέντωμα, φυσική θεραπεία και επαγγελματική θεραπεία.

    Πότε να δείτε έναν γιατρό

    Είναι απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό εάν ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα μυοσίτιδας.

    Ένας γιατρός μπορεί να διερευνήσει και να διαγνώσει ποιο είδος μυοσίτιδας μπορεί να βιώσει. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάθε περίπτωση.

    Outlook

    Η μυοσίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας. Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να απαιτήσουν ζαχαροκάλαμο ή αναπηρικό καροτσάκι εάν δεν ξεκινούν τη θεραπεία νωρίς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μυοσίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρα.

    Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, οι άνθρωποι που έλαβαν θεραπεία είχαν ποσοστό επιβίωσης 70% 5 ετών.

    Περίληψη

    Η μυοσίτιδα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους μύες στο σώμα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυοσίτιδας και τα συμπτώματα ποικίλλουν.

    Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί μυοσίτιδα. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο να συμβεί.

    Η θεραπεία για μυοσίτιδα ποικίλλει και οι γιατροί μπορεί να δοκιμάσουν διαφορετικά φάρμακα για να προσαρμόσουν το άτομο. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό εάν εμφανιστούν συμπτώματα μυοσίτιδας.

    • Bones/Orthopedics
    • Ανοσοποιητικό σύστημα/εμβόλια
    • Παιδιατρική/Παιδική Υγεία
    • και αντλεί μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

    WhatsApp chat